Рецензія на Far Cry 5 – Skyrim з гарматами і сектантами

Коли купуєш новий Far Cry, то завжди знаєш, який атракціон тебе чекає в грі. Відкритий і шалено красивий світ, десятки видів зброї, машин і тварин, а також харизматичні лиходії, кожну фразу яких полювання додати в «золотий фонд цитат». Те ж саме і в Far Cry 5, але з невеликими відмінностями, адже Ubisoft погрожували помітно освіжити серію і зробити кращу пісочницю у відкритому світі серед шутерів від першої особи. Виконав французький видавець свої обіцянки або продає нам ту ж саму гру, але з новими декораціями, ви дізнаєтеся з нашої рецензії на Far Cry 5.

Звертаємо вашу увагу, що раніше ми вже опублікували , де розповідали про всі відомі факти про новому бойовику Ubisoft. І ось, провівши в Монтані 40 годин і дослідивши практично кожен куточок ігри, поспішаємо з вами поділитися нашими фінальними враженнями.

Станіславський сказав би: «Вірю»

Практично всі ігри у відкритому світі мають одну загальну проблему: в них цікаво грати тільки час від часу. Тобто, вам дається відкрита для дослідження локація і кілька квестових міток на карті. І ми повинні продиратися через рутину одноманітних поїздок по світу гри, щоб нарешті знайти щось цікаве. Цим грішили і Ubisoft, хоч і намагалися розважати гравця жалюгідною подобою симуляції тварин у відкритому світі.

І щоб зробити світ у грі Far Cry 5 максимально живим, розробники просто багаторазово збільшили щільність подій на квадратний метр. І ось тут округ Хоуп відчувається набагато більш живим місцем, ніж джунглі з третьої частини або Гімалаї з Far Cry 4. Вам не доведеться шукати пригод на свою п’яту точку, вони, немов взяв слід хижак, будуть знаходити вас самостійно.

Дійти з точки «А» в точку «Б» просто неможливо не зустрівши сектантів на вертольоті, парочки божевільних індиків-убивць (будьте з ними обережні) або випадкового NPC, який дасть вам квест. ми вже робили припущення, що Far Cry 5 стане ще одним кроком Ubisoft по напрямку до рольовим іграм. І це дійсно так, світ швидше нагадує Skyrim або The Witcher 3 – в ньому завжди є чим зайнятися.

Far Cry 5 обзор

Притому Far Cry 5 дуже ощадливо ставиться до вашого вільного часу, тут виключені всі дратівливі анімації, начебто відкривання скринь, а гнучка прокачування дозволяє вам у своєму стилі дослідити спочатку відкритий і по-справжньому красивий світ гри. До речі, можете не поспішати з абгрейдом ПК, так як системні вимоги Far Cry 5 не сильно змінилися з часів релізу Primal.

Божевільна Америка

Після виходу Far Cry 5 на всі інші відкриті світи Ubisoft без сліз не поглянеш, вони здаються злочинно порожніми, нереалістичними. Не в останню чергу на правдоподібність світу гри позитивно позначилася сам вибір сеттінгу. Коли минулі частини нас відправляли в богом забуті екзотичні землі, то в Far Cry 5 американські провінційні землі здаються практично рідними. Немов виїхав з друзями на природу і спокійно рыбачишь, намагаючись відігнати думки про божевілля всім, що діється навколо.

Але у вас це все-одно не вийде. Напруга немов висить у повітрі. Кожен зустрічний NPC розповість історію, як сектанти знущалися над ним і його сім’єю, по світу розкидані записки з леденять душу історіями, а в якості вишеньки на торті – розіп’яті грішники, вимазані кров’ю церкви та інші атрибути місцевого колориту.

Far Cry 5 обзор

І ніби цього мало, розробники підготували для гравця 4 антагоніста, кожен з яких прагне шокувати гравця жорстокими сценами і при цьому цитувати Біблію.

Порівняно з , Ваас Мотенегро з третьої частини здається абсолютно плоским і навіть миролюбним персонажем. В Far Cry 5, мабуть, найкращі лиходії, які з’являлися в іграх Ubisoft.

Far Cry, який ми знаємо і любимо

На щастя, розробники не забули, що вони розробляють в першу чергу веселий шутер, а не хоррор, тому у вас навряд чи з’явиться бажання скоріше втекти з світу божевільної Америки. Ubisoft вміє майстерно сидіти на двох стільцях і, коли ви втомитеся від жерсті сектантів, вас відправлять збирати бичаче насіння і займатися іншими корисними для суспільства речами. Кожен персонаж, навіть позитивний – до неможливого карикатурний і завжди має в запасі парочку веселих жартів, в яких Ubisoft сміються над собою або сучасною Америкою.

Far Cry 5 обзор

Не в останню чергу веселощів додають напарники героя, які в будь-якій ситуації відпустять кілька кумедних коментарів. До того ж бойові товариші дійсно допомагають. Діє приховано, якщо це необхідно, а якщо ви любите серію шутерів від Ubisoft за можливість рознести все до біса, то товариші з радістю сядуть за станковий кулемет чи принесуть «кару з небес», бомбардуючи сектантів з літака.

Додаткове нововведення в механіці Far Cry 5 – це можливість пройти всю гру в кооперативі з одним. Тільки не забудьте поставити складність вище, і в такому разі вам дійсно тактовно доведеться підходити до кожного бою в грі. Противники хоч і тупі як пробка, але стріляють влучно, боляче, і завжди готові викликати парочку-другу підкріплень.

Far Cry 5 обзор

Ідеальний шутер у відкритому світі?

При всіх позитивних нововведень складно позбутися думки, що Far Cry 5 – це поліпшена версія третьої частини, з усіма перевагами та недоліками. Безліч побічних квестів зводяться до збирання або зачистці одноманітних фортів, а надмірна кількість супротивників і симуляція активностей у відкритому світі з часом починають повторюватися і просто дратувати. Навіть той же сюжет, він зачіпає рідкісну для ігор тему релігії, але лише заради епатажу і не ставить серйозних питань перед гравцем.

Far Cry 5 обзор

Відчувається, що в грі закладений великий потенціал, який якщо розкриється, то тільки в наступних частинах серії. Але в будь-якому випадку, завантажити Far Cry 5 рекомендується для всіх шанувальників шутерів від Ubisoft, вони точно не залишаться розчарованими.